0722.281.097 contact@arbo-catina.ro

Fructele de cătină

Au o compoziție unică, reunind într-un cocktail o serie de peste 45 de substanțe care, de obicei, în natură, se găsesc separat. Cantitatea compușilor bioactivi conținuți poate varia în funcție de maturitatea fructelor, mărimea acestora, condițiile de mediu și sol, climă, metodele de prelucrare și extracție. Compoziția fructelor este următoarea:

  • Vitamina C 35 – 600 mg/ 100g fructe
  • Vitamina E 10 mg/ 100g fructe
  • Carotenoizi
    • b-caroten <1400 mg/ 100g fructe
    • licopen 8 mg/ 100g fructe
    • luteină
    • zeaxantină
    • b-criptoxantină
  • Flavonoide (prezente sub formă de glicozide)
    • isorhamnetină
    • quercitină
    • kaempferol
  • Acizi organici (quinic, malic, oxalic, tartaric)
  • Aminoacizi
    • asparagină 427 mg/ 100g fructe
    • prolină 45 mg/ 100g fructe
    • treonină
    • serină
  • Acizi grași (palmitic, oleic, palmitoleic, linoleic, linolenic), uleiul de cătină fiind singurul ulei care furnizează în mod natural un raport de 1:1 de acizi grași omega 3: omega 6 (linolenic : linoleic)
  • Acizi fenolici (în semințe)
    • galic < 3441 mg/ 1kg fructe
    • p-hidroxibenzoic < 265 mg/ 1kg fructe
    • vanilic < 368 mg/ 1kg fructe
    • cinamic < 82 mg/ 1kg fructe
    • cumaric < 74 mg/ 1kg fructe
    • ferulic < 156 mg/ 1kg fructe
    • cafeic < 25 mg/ 1kg fructe
  • Fitosteroli (b-sitosterol, ergosterol)
  • Tocoferoli
    • a-tocoferol 121-223 mg/ 100g ulei
    • b-tocoferol 8-12 mg/ 100g ulei
    • g-tocoferol 127-177mg/ 100g ulei
  • Minerale (calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier)
  1. Frunzele de cătină

Frunzele de cătină conțin o cantitate însemnată de nutrienți și substanțe bioactive, cum ar fi: flavonoide, carotenoizi, steroli liberi și esterificați, triterpenoizi și isoprenoid. Frunzele de cătină sunt, de asemenea, surse bogate de antioxidanți (b-caroten, vitamina E, catehine, acid elagic, acid ferulic, acid folic, vitamine (B1, B2 și K) şi minerale (calciu, magneziu, potasiu). Compușii polifenolici din frunze sunt reprezentați de flavonoizi, leucoantocianidine, epicatehine, galocatehine, epigalocatehine și acid galic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *