0722.281.097 contact@arbo-catina.ro

Cătina – plantă și fruct minune pentru sănătatea noastră

Cătina este considerată o plantă pionieră, prin faptul că este puţin pretenţioasă şi creşte acolo unde alte plante nu pot vegeta, având rol în transpunerea azotului din aer în sol, făcându-l (mai) productiv. Datorită acestui lucru, este o plantă care se recomandă a fi utilizată pe terenurile degradate, slab fertile, cu alunecări, etc. Cătina, care de fapt pretinde “totul de la cer şi nimic din sol”, se remarcă, din fericire, printr-o capacitate incredibilă de adaptare faţă de condiţiile de sol şi climă, ceea ce îi uşurează creşterea pe orice teren. Fie că este vorba de vastele ţinuturi tibetane, de până la 5000 de metri altitudine, de cele siberiene, cu geruri de lungă durată, arbustul de cătina se dovedește a fi o plantă uşor de adaptat la condiții dificile de climă, mediu, sol. Fructele sale pot fi mai mari sau mai mici, sferice, ovale sau cilindrice şi își pot modifica compoziţia biochimică, care se manifestă în culorile diferite, de la galben la portocaliu sau roşu intens.

        Cătina este considerată una dintre cele mai valoroase specii de arbuşti fructiferi, domeniile de aplicare fiind extrem de vaste. Datorită conţinutului ridicat în vitamine, asociat cu numeroase microelemente care se găsesc în fructele de cătină, au facut ca utilizarea acestora să fie deosebit de variată:

  • medicina umană şi veterinară (produse farmaceutice din cătină)
  • cosmetică (produse cosmetice)
  • horticultură şi agricultură (producţie agricolă)
  • zootehnie (furaje)
  • microbiologie
  • industria alimentară (sucuri, siropuri, nectare, gemuri, jeleuri, marmelade, ceaiuri, băuturi alcoolice, etc.)
  • silvicultură (combaterea eroziunii solului)
  • peisagistică (frunziş deosebit, persistenţa fructelor portocalii pe timpul iernii)

Comments are closed.

You were not leaving your cart just like that, right?

Pentru a salva coșul de cumpărături pentru mai târziu, introdu mai jos detaliile tale. Și, cine știe, poate chiar îți vom trimite un cod pentru reduceri atrăgătoare :)